image

Fryn moj Erë

Renda e ika e fluturova, 

po dhëmbjen time ku do ta fsheh? 

 

Nga Fan Noli

 

 

-Ngaj po na vjen, moj erë e rreptë? 

Pse vërshëllen me aq mallëngjim? 

-Vij drejt nga malet e Shqipërisë, 

për të përhapur zi e vajtim. 

Fryn, moj erë, moj erë e shkretë fryn, 

drejt më zëmër, më zëmër time hyn.

 

-Nga ata male, moj erë trime, 

ç'lajme të reja po na ke siell? 

Pse je e vrerët dhe e helmuar? 

qiellë me zi përse na e mbiell? 

Fryn, moj erë, etj. 

 

Pse e ke synë të trubulluar 

e rent kaluar mi t'zeza re? 

Pse të pikojnë lottë të zeza, 

lottë të zeza posi rrëke? 

Fryn, moj erë, etj. 

Syri m'u err nga ato që pashë 

Ah! nukë mbahem, nuk duroj dot. 

Pashë një gjëmë, gjëm të tmeruar, 

rent ta haroj, po rentkam më kot. 

Fryn, moj erë, etj. 

 

Atje tek losnja në fush' të Korçës, 

duke u hedhur lis më lis, 

një qivur pashë me nj'çup' të virgjër, 

ma vrau shpirtin ay filis. 

Fryn, moj erë, etj. 

 

Tokat pushonin, prift nukë dukej, 

e pakënduar na u varros; 

mihnë dëborën, i bënë varrë, 

shpirt nuk më mbeti, forca m'u sos. 

Fryn, moj erë, etj. 

 

Atje mi varrë qante një grua, 

një grua qyqe me mallëngjim; 

burrën të qante më par'a çupën, 

për kë të bënte më par'vajtim? 

Fryn, moj erë, etj. 

 

Renda e ika e fluturova, 

po dhëmbjen time ku do ta fsheh? 

Çava oqeane, dete dhe male, 

po vajtoj edhe sikundër sheh. 

Fryn, moj erë, etj. 

 

-Moj er'e rreptë, erë malsore, 

shpirti m'u ndes, zëmra më shkriu; 

sytë m'u errë si ty dhe mua, 

mëndja në kokë më bubullin. 

Fryn, moj erë, etj. 

 

Qëndro të lutem, të kam për t'dhënë 

dhe un'i varfri një porosi: 

një re të madhe dërgo të zbresë 

e ta ngarkojmë me lott'e mi. 

Fryn, moj erë, etj. 

 

E kur të kthehesh nga Shqipëria, 

Atje në kopshtin, atje t'qëndrosh, 

dhe lott'e mia si vesë qjelli 

dalë nga dalë do t'i pikosh. 

Qaj, moj erë, moj er'e shkretë qaj, 

derthmi lottë atje mi varr'e saj.

Subscribe to comments feed Comments (0 posted)

total: | displaying:

Post your comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
Share this article
Tags
Rate this article
5.00