image

Vakt Totemik

... të Dielën e Karnavalit...

 

 

 Nga Mario Bellizi

 

 

 

 

Dita e të vdekurve ndër fshatat arbëreshë, në krahinën e Kosenxes, është një traditë njëjës funeral, e cila festohet çdo vit, të Shtunën që parashikon të Dielën e Karnavalit. Gjatë kësaj dite, duket se i ndjeri qarkullon në vend dhe nëpër shtëpi, duke u shkrirë me të gjallët ...gjatë Javës e Shales (java e Rosalie apo edhe java e të vdekurve) dhe pikërisht në ditën e të vdekurve ekziston një besim i përhapur që të vdekurit largohen nga nëntoka, për të vizituar vendet ku ata jetuan. festa e të vdekurve është një festë e lëvizshme e kalendarit liturgjik bizantin. Dhe adhurimi popullor festohet çdo vit të Shtunën që parashikon të Dielën e Karnavalit, saktësisht pesëmbëdhjetë ditë para fillimit të Kreshmës. Ceremonia e Java dhe Shales zgjat një javë të tërë, nga e shtuna deri në të shtunë. Kjo e fundit është një ditë me trishtim të madh, një ditë që nuk duhet të vijë kurrë. Theshtë dita kur i ndjeri kthehet në varre. Një shprehje e lashtë thotë: të vijnë të gjitha të Shtunat, kurrë ajo e Shales. Të Shtunën e kthimit të të vdekurve te varret, gjatë orëve të para të mëngjesit, përsëritet procesioni.Mbas mbërritjes së besimtarëve në varreza, festimi i masës vijon në kishë, Në këtë pikë të afërmit e zhdukur tërhiqen te varret e të dashurve të tyre. Ndjek konsumin ritual të ushqimit dhe pijeve duke ftuar këdo që kalon të marrë pjesë. Banket vazhdojnë në shtëpi private dhe shpesh edhe në gjitonie.

 

Subscribe to comments feed Comments (0 posted)

total: | displaying:

Post your comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
Share this article
Tags

No tags for this article

Rate this article
0